DAGBOEK PORSCHE 928S


Hierbij een dagboek van de werkzaamheden die we verrichten aan onze Porsche 928S uit februari 1984.

........................

........................

Zaterdag 1 september 2007

Omdat we een lekkage verwachten in het brandstofsysteem willen we de brandstofdruk gaan meten. We hebben met wat oude drukleidingen van een dieselpomp en een drukmeter tot 4 bar een eigengemaakte brandstofdrukmeter gemaakt. Uit het werkplaatshandboek blijk dat de druk van de pomp (zonder dat de motor loopt) 2,5 bar moet zijn en deze druk moet na 20 minuten nog minimaal 1 bar zijn. Na een eerste meeting bleek dat de druk binnen enkele tellen terug viel naar 0,5 bar, er was dus duidelijk een lekkage. Om vast te stellen of de injectoren lekken of dat de brandstof via de retourleiding terug naar de tank stroomt moeten we de retourleiding naar de tank afklemmen. Als we dit doen zien we dat de druk snel boven de 5 bar komt. De pomp doet het dus goed. Als we vervolgens de retourleiding weer openen en nogmaals de druk bekijken, blijkt dat de druk nu wel op 2,5 bar blijft staan. Ook valt de druk na 30 minuten maar terug tot ongeveer 2,1 bar, wat betekend dat er geen lekkage is van de injectoren of in de retour naar de tank. Misschien heeft het tijdelijk verhogen van de brandstofdruk een vuiltje bij de drukregelaars verwijderd waardoor deze weer goed afsluiten.

Hopende dat hierdoor ons startprobleem verholpen is proberen we de Porsche een paar maal achter elkaar te starten. Dit gaat in het begin goed, maar als we de Porsche even laten staan om het achterkleprubber te vervangen en vervolgens weer proberen te starten, dan wil dit niet lukken. Omdat we door de brandstoflucht vermoeden dat de motor verzuipt, halen we de stekkers van de injectoren los en proberen te starten. Na een paar omwentelingen van de motor slaat deze aan om vervolgens weer af te slaan omdat de stekkers van de injectoren er niet op zitten. Dit bewijst dat de motor om een of andere reden zichzelf verzuipt. Omdat we nu een remedie hebben gevonden om ons probleem (2e keer niet meer te starten) te omzeilen, moeten we bedenken hoe we dit makkelijk kunnen doen. Uit het elektrisch schema blijkt dat alle injectoren voeding krijgen via het brandstof relais en dat de injectoren door de LH-injectie computer naar massa geschakeld worden. We hebben een schakelaar geplaatst in de massa aansluiting van het brandstofrelais, waardoor we zelf de brandstofpomp en alle injectoren met deze schakelaar kunnen uitzetten. Als we dan de motor starten als deze verzopen is, dan zal deze zichzelf droog blazen en weer aanslaan.

We hebben nu dus een work-around voor ons probleem, maar moeten nog steeds op zoek naar de reden waarom de motor zichzelf verzuipt.

Maandag 3 september 2007

Op internet was te vinden dat een vervuilde MAF-sensor (luchtmassa meter) ook een te rijk mengsel tijdens stationair draaien kan veroorzaken. Omdat de MAF-sensor relatief makkelijk te verwijderen is, dacht ik dat ik die dan meteen maar eens zou schoonmaken. Op internet stond dat het schoonspuiten met remmenreiniger de beste oplossing was en eventueel, heel voorzichtig, met een wattenstaafje de hittedraad schoonmaken. In mijn schuurtje de MAF-sensor zo goed als mogelijk schoongemaakt. Het bleek dat er voor de sensor ook een of andere temperatuur sensor zat die behoorlijk vuil was. Na het schoonmaken heb ik de MAF-sensor onder het licht van een lantaarnpaal weer teruggeplaatst, het was te laat om er nog mee te gaan rijden.

Vuile MAF-sensor                                                                    MAF-sensor na reiniging met remmenreiniger
  

Dinsdag 4 september 2007

Omdat ik benieuwd was of mijn schoonmaakactie van de MAF-sensor iets gedaan heeft, ben ik vandaag met de Porsche naar mijn werk gereden. De motor reageerde behoorlijk anders. Hij startte goed, maar bij het wegrijden hield de motor behoorlijk in. 's Middags toen ik van mijn werk weer terug naar huis reed ging het een stuk beter. Ik realiseerde me dat het schoonbranden van de hittedraad, wat na iedere normale rit automatisch gebeurd, nog niet gedaan was bij mijn eerste rit. Daarna heb ik het inhouden van de motor niet meer gemerkt. Het lijkt er op dat de motor wat feller is geworden, maar om te zeggen dat ons probleem verholpen is, daar moet ik nog meer ritjes voor maken. Waarschijnlijk is het ook verstandig om de CO-afstelling een keer at te laten stellen omdat deze misschien wel behoorlijk is veranderd.

Zaterdag 8 september 2007

Omdat de Porsche bij een 2e start lijkt te verzuipen willen we graag weten waardoor dit komt. Om een aantal signalen te kunnen controleren heb ik een testkastje gemaakt met een 16-tal LED-jes. Als eerste signalen bekijken we de beide bobines om te weten of de ontsteking niet onderbroken wordt of bij een 2e keer starten niet in komt. Ook hebben we een LED op de injectorsignalen gezet om te kijken of de injectoren niet per ongeluk aangestuurd worden als het contact wordt uitgezet. Verder nog een LED-je voor de spanning naar de brandstof en ontstekingscomputers en een LED-je voor de massa schakeling van de brandstofpomp door de injectie-computer.

Het naar massa schakelen van het relais van de brandstofpomp gebeurt niet goed. Normaal moet de pomp 1 seconde draaien en vervolgens uit gaan als men niet doorstart. Dit gebeurd soms niet, we horen de pomp niet draaien. We hebben het relais zodanig aangepast dat de brandstofpomp altijd loopt als het contact aan staat, maar met het LED-je kunnen we controleren hoe de LH-jetronic computer het zou doen.

Zondag 9 september 2007

Het was tijd om de Porsche voor de eerste keer een wasbeurt te geven. Bij het wassen viel goed op dat de auto aan de rechter kant een keer is overgespoten. De kleur is iets donkerder en op sommige plekken zitten er bubbeltjes in de lak. Na de buitenkant te hebben gewassen heb ik ook de deuropeningen en de kofferklep en motorklep schoongemaakt. Bij het schoonmaken van de motorklep bleek dat er veel bladeren e.d. tussen de radiator van de airco en de radiator van de motor terecht was gekomen. Ik heb met een dunne staaf een de tuinslang alle rotzooi kunnen verwijderen. Wel bleek dat de onderste rij met koelribben van de radiator van de airco was losgekomen, deze kan die wel missen en tevens ontstaat er wat ruimte onder de radiator door waardoor er hopelijk minder vuil tussen blijft zitten.

Na het wassen nog een kort proefritje gedaan met mijn dochter Isabel. Zo kon ik ook eens kijken wat mijn LED-jes deden tijdens het rijden. De LED-jes zijn erg informatief, bij het afremmen op de motor zie je dat de injectoren uitgeschakeld worden. Ook kan ik zien dat de brandstofpomp bij contact aan niet 1 seconde gaat draaien, als de motor loopt, wordt deze wel naar massa geschakeld en tevens wordt de pomp uit geschakeld als de motor stopt terwijl het contact wel aan staat (veiligheidsvoorziening indien bij een ongeluk o.i.d. de motor afslaat).

Dinsdag 11 september 2007

Omdat ik geen zin had om met de fiets naar het werk te gaan, ben ik onder het mom van een testritje met de Porsche naar het werk gegaan ;-)  Sinds afgelopen zondag is er niet meer gereden met de Porsche. Het starten gaat goed , maar tijdens de warmloopfase vind ik wel dat de motor slecht reageert op het gaspedaal. Tijdens mijn terugreis loopt de motor veel beter en reageert de motor pittig op het gaspedaal. Ongeveer een uurtje nadat ik thuis ben gekomen heb ik de motor weer proberen te starten om te kijken of deze goed wilde aanslaan. Dit was helaas niet het geval. Het schoonmaken van de MAF-sensor heeft dit probleem dus niet verholpen. Misschien toch maar eens de koude-start-klep er uit halen om deze te controleren en schoon te maken.

Zondag 23 september 2007

Na een weekje niet geklust te hebben heb ik vandaag weer het een en ander gedaan. Omdat het startprobleem nog niet verholpen is hebben we besloten om de luchtklep van de koude start er uit te halen om deze te controleren. Toen ik de luchtklep er uit gehaald had stond deze een klein stukje open. Het was buiten ongeveer 21 graden en ik weet niet of dit zo hoort. Om te kijken wat er gebeurt bij koude omstandigheden heb ik de luchtklep een tijdje in de vriezer gelegd. De klep staat nu beduidend verder op en er is een soort van L-vormige opening in de klep te zien.
Opening bij 21 graden celcius 

Omdat ik verder geen gegevens heb over hoe ver de klep  bij welke temperatuur moet staan en omdat de klep wel reageert op de temperatuur heb ik hem verder aan de buitenkant schoon gemaakt en weer terug gezet.

De vorige keer toen ik de MAF-sensor had schoongemaakt, bleek dat bij het terugplaatsen de rubberen afsluitring niet goed aanlag, de sensor moest verder naar beneden. Omdat de sensor er toch uit moest heb ik deze meteen goed gezet. Nadat alles weer terug geschroefd was ben ik nog een blokje om gereden.

De Porsche reed als een tierelier alleen toen ik terug kwam sloeg de motor spontaan af tijdens het stapvoets rijden, terwijl deze goed warm was. Na de motor weer gestart te hebben kon ik gewoon weer verder rijden. Misschien toch iets veranderd en nog wat meer testritjes maken ;-)

Verder heb ik de auto nog eens gewassen, omdat de auto onder een lantaarnpaal stond zag die er niet meer zo mooi uit :-(
Ik ben met mijn potje commandant rond de auto gegaan om alle kleine vlekjes in de lak schoon te maken. Ook heb ik met commandant een gedeelte van een velg gepoetst om te kijken of deze hier schoon van worden. Dit werkt wel, maar het is erg hard poetsen en ik denk dat we het machinaal verder moeten doen.

Verder nog wat kleine dingen gedaan zoals de achterklep-ontgrendeling aan de bestuurderszijde gemaakt. Relais III bleek het weer eens niet te doen (raambediening als deur open staat) en ik heb deze vervangen voor een nieuwe. De afdekplaat aan de onderzijde van de motor verwijderd zodat we het olie-lekkage probleem kunnen gaan opsporen.


Made by: HD Last updated: 23-09-2007